Praktijk voor coaching en psychosociale therapie

Angst, trauma en fobie

 

Heb je iets naars meegemaakt, een auto-ongeluk, een nare ingreep in het ziekenhuis, ben je gepest en blijf je last houden van deze schokkende ervaring(en)? Dan is EMDR een bewezen methode om deze ervaringen te verwerken.
 

Of heb je last van angst voor de tandarts? Of ben je heel bang voor honden en wil je daarvan af?

 

Een fobie of angst kan heel vervelend zijn. Zeker als je dingen gaat vermijden, die je eigenlijk wel wilt zoals:

- wandelen in het bos, maar niet doen uit angst voor loslopende honden

- tandartszorg, wat nodig is voor een gezond gebit, maar niet doen uit angst door een nare ervaring

 

 

Gelukkig is deze angst goed te behandelen. Een bewezen wetenschappelijke methode is EMDR.

EMDR is een behandelmethode om traumatische ervaringen te verwerken. Met als doel herinneringen aan nare gebeurtenissen te ontdoen van hun negatieve emotionele lading. Daardoor verdwijnen ook de klachten.

 

Hoe werkt EMDR?

Onderstaand filmpje laat mooi zien hoe een EMDR sessie kan verlopen.

 

Bij EMDR gaat er het erom dat de spanning die je in het NU nog voelt over een gebeurtenis van TOEN, van de herinnering af gaat. De herinnering blijft, maar de lading gaat eraf. Voorafgaand aan de EMDR-therapie vindt een uitgebreide intake plaats, waarbij ook duidelijk wordt uitgelegd hoe de sessies zullen verlopen en wat je kan verwachten.

 

Wil jij ook van je angst af? Neem dan nu contact op.

 

 

 

 

 

 

Stel je voor dat je een kamer hebt waarin een enge schaduw steeds weer opduikt en je bang maakt. EMDR is als het opruimen van die kamer en het veranderen van de lichtinval, zodat de schaduw minder angstaanjagend wordt.

 

Tijdens een EMDR-sessie help ik je om je op de traumatische gebeurtenis te concentreren terwijl je tegelijkertijd afgeleid wordt door bijvoorbeeld het volgen mijn vingers met je ogen. Dit is als het herschikken van de meubels en het openen van de gordijnen in de kamer, waardoor er meer licht binnenkomt.

 

Door deze combinatie van concentratie op de traumatische gebeurtenis en afleiding wordt de emotionele lading ervan geleidelijk verminderd. Het is alsof de enge schaduw in de kamer steeds meer oplost en uiteindelijk geen angst meer veroorzaakt.

 

EMDR helpt mensen om de negatieve impact van traumatische ervaringen te verminderen, zodat ze zich sterker en meer in controle kunnen voelen. Het is als het transformeren van een enge, donkere kamer in een lichte en geruststellende ruimte waarin je je veilig en comfortabel voelt.

 

Wil jij ook van je angst af? Neem dan nu contact op.

MEER EMDR

 

Lees hier verder hoe EMDR voor jou kan werken ook als je geen 'groot' trauma hebt meegemaakt of geen fobie hebt. Maar bijvoorbeeld een slecht zelfbeeld hebt.